یزدفردا -صادقی "گرچه ظهر دیروز سخنگوی شورای شهر با تکذیب کمبود منابع مالی در شهرداری تهران از اوضاع عادی مالی در نهاد ادارهکننده پایتخت خبر داد، اما همزمان برخی منابع خبری، کاهش درآمدهای شهرداری در ماههای اخیر را تایید کرده و میگویند این کاهش به حدی است که در واکنش به آن، محمدباقر قالیباف یک کارگروه بحران در شهرداری تشکیل داده است.
صبح امروز (دوشنبه) نیز در نشستی با حضور تمامی معاونان مالی سازمانها و شرکتهای تابع شهرداری، موضوع کاهش درآمدی مورد بررسی قرار گرفت. مطابق اهداف بودجه سال جاری، شهرداری باید در طول هر هفته 75 میلیارد تومان درآمد داشته باشد که این رقم در هفتههای اخیر به کمتر از 40 میلیارد تومان رسیده است.
با توجه به تحقق اهداف درآمدی پیشبینیشده در نیمه ابتدایی سال، تبعات کاهش چند هفتهای اخیر هنوز نمایان نشده اما نگرانی شدیدی را در شهرداری به دنبال آورده است. گفته میشود در هفته گذشته نیز قالیباف با اعتراض شدید به روند نزولی کسب درآمدها، از شهرداران مناطق خواسته در صورتی که نمیتوانند مطابق برنامه پیش بروند استعفای خود را آماده کنند. به دنبال همین جلسه، او دستور تشکیل کارگروه بررسی علل کاهش درآمد را صادر کرده است.
همزمان خبر میرسد در تازهرین راهکار برای جلوگیری از گسترش تبعات بحران مالی، به شهردار پیشنهاد شده که تمامی پروژههای عمرانی زیر 40 درصد پیشرفت را متوقف کند. هدف از این راهکار «کاهش تعهدات مالی شهرداری تا زمان بهبود اوضاع اقتصادی» اعلام شده است.
هماکنون شهرداری تهارن روی حدود 120 پروژه نیمهتمام کار میکند که نزدیک به 60 درصد آنها کمتر از 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند. گفته میشود در حال حاضر معاونت فنی به دلیل حجم بالای طرحهای عمرانی خود، بیش از 100 میلیارد تومان بدهی دارد. این میزان بدهی، چندی قبل دستمایه رییس شورا برای مخالفت با طرح الزام شهرداری به کمک مالی برای تشویق دولت در اجرای شبکه فاضلاب پایتخت نیز قرار گرفته بود.
مهدی چمران اگرچه در آن روز از رقم دقیقی سخن نگفت اما اعتراف کرد: «هماکنون نیز شهرداری در ازای خرید منازل مسکونی برای اجرای طرحهای عمرانی، کلی به مردم بدهکار است».
رییس شورای شهر تهران اگرچه تلویحا اشارهای به مشکلات مالی موجود در شهرداری کرد اما صریحتر از چمران، محمد علی نجفی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر است که به خبر آنلاین میگوید: «بحران آغاز شده و این، قابلپیشبینی بود». رییس سابق سازمان سابق برنامه و بودجه کشور با اشاره به بحرانهای مالی در عرصه جهانی میگوید: به تبع این بحران همهگیر، ایران و تهران نیز دچار بحران شدهاند.
در سندی که اخیرا تحویل شورای شهر شده، یکی از مهمترین دلایل کاهش درآمدهای شهرداری تهران نیز رکود اقتصادی فراگیر در کشور عنوان شده است. به همین دلیل عضو شورای شهر از احتمالی سخن میگوید که براساس آن اوضاع مالی شهرداری تهران ظرف ماههای آینده، بحرانیتر نیز خواهد شد.
کاهش ساخت و ساز در پایتخت، کاهش سرمایهگذاری در پایتخت و مهمتر از همه، بحران اقتصادی در جهان و ایران از مهمترین دلایل کاهش درآمدهای شهرداری تهران به شمار میآیند.
بر اساس گزارشهای رسمی، ساختوساز در شهر تهران بعد از مدتها رشد صعودی، امسال در مقایسه با 3 ماه نخست سال گذشته 6/5 درصد و در 6 ماه ابتدای سال در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته، 27 درصد کاهش پیدا کرده است؛ کاهشی که با توجه به وابستگی بخش عمدهای از درآمدهای شهرداری به ساختوسازها، مشکلساز خواهد شد.
محمدرضا ایمانی، اقتصاددان شهری و یکی از مدیران سالهای دور شهرداری تهران، معتقد است در این شرایط، بهترین تصمیم ممکن برای قالیباف، عملکردن به توصیه مشاوران خود برای تعلیق اجرای پروژههای غیرضروری است.
ایمانی به خبرآنلاین میگوید: مدیریت بحران ایجاب میکند شهرداری در این شرایط از هرگونه تعهد مالی جدیدی خودداری کند. ضمن اینکه توقف هزینهکرد در پروژههای کوچک و غیرضروری، این امکان را ایجاد میکند که شهرداری با کمبود شدید منابع برای ادامه اجرای پروژههای اصلی مواجه نشده و بتواند روند امور را منطقیتر ادامه دهد.
این اقتصاددان معتقد است از آنجا که زمان رفع بحران از اقتصاد جهانی معلوم نیست، سال آینده سال بسیار بدی برای شهرداری خواهد بود.
گفته میشود قالیباف ظرف این هفته در رابطه با این بحران و پیشنهادهای مطرحشده دربارهاش، تصمیمگیری خواهد کرد و همزمان کارشناسان اقتصادی او نیز تدوین برنامهای برای کاهش تبعات این بحران بر عملکرد شهرداری را آغاز کردهاند.
منبع: مهدی افروزمنش، خبرآنلاین
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 10,ژوئیه,2025